Thursday, September 16, 2010

ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ျမန္မာ႔နည္းျမန္မာ႔ဟန္လို႕ေျပာရင္ အဲဒါ အေကာင္းေျပာတာမဟုတ္ဘူး ...ရြဲ႕တာပဲ။
ျမန္မာစံေတာ္ခ်ိန္ဆိုတာမ်ိဳးေပါ႔။

ငယ္ကတည္းက ဓန Magazine မွာ ပဲ နဲ႕ ခဲ (ဂဲဟုအသံထြက္သည္။ စင္ကာပူေရာက္ျမန္မာကေလးမ်ားဖတ္တတ္ေစရန္ရည္ရြယ္ေသာအားျဖင္႔ အသံထြက္ပါထည္႕ထားေပးသည္။) ေဆာင္းပါးမွာ ပဲထဲမွာ ေရာဖုိ႕ ခဲကို ေသခ်ာထုခြဲထားတယ္ဆိုလုိ႕ မစားရပါပဲ သြားက်ိန္းသြားတယ္။ အားရပါးရမ်ား ၀ါးလိုက္မိတဲ႔သြားကေတာ႔ ပဲ႕ရြဲ႕ထြက္ကုန္ေလာက္တယ္။ အခုအထိလည္းေရာတုန္း ..ေရာဆဲ ေရာလတၱံ႕လို႕သိရတယ္။ အဲဒါလည္း ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ေနာက္တစ္ခုက ၾကက္သားကိုေရထုိးတာ။ ဆရာ၀န္မျဖစ္လုိက္တဲ႔ ၾကက္သားသည္တစ္ေယာက္ ငယ္အိမ္မက္ကိုလြမ္းျပီး ၾကက္သားထဲေရထိုးၾကည္႕ရာကေန မၾကံဳစဖူး အတုခိုးခံလုိက္ရတဲ႔နည္းလမ္းလုိ႕သိရတယ္။ ျမန္မာ အိမ္ရွင္မေတြ အိမ္မွာ ၾကက္သားကို ေရထည္႕ျပဳတ္စရာမလိုေအာင္ေစတနာနဲ႕ေရထိုးေပးလုိက္တာလုိ႕လည္းေျပာၾကတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။ ႏိုင္ငံတကာမွေလ႔လာလိုသူမ်ား သြားေရာက္ေလ႔လာႏိုင္ပါသည္။

ေနာက္တစ္ခုက ပုစြန္ထုပ္ခါင္းထဲ ခဲထည္႕တာ။ အဲဒီ ခဲကိုၾကေတာ႔ ဂဲလို႕ အသံမထြက္ဘူး။ ခဲပဲ။ ခဲေလသမွ် သဲေရက်က ခဲလို ခဲလုိ႕ အသံထြက္တယ္။ ပုစြန္ထုပ္ေတြက အေမေက်ာ္ေဒြးေတာ္လြမ္းျပီး ... အိတ္စပို႕စ္ေနာက္ကိုေကာက္ေကာက္ပါေအာင္ လုိက္သြားေလေတာ႔ ... ျမန္မာျပည္သူျပည္သားေတြအတြက္ အင္မတန္ၾကီးတဲ႔ ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းေတြက်န္ခဲ႔တယ္။ အဲဒီေခါင္းကိုေတာင္ ေလးေလးပင္ပင္ရိွေအာင္ ခဲေလးဘာေလးထည္႕ေပးတယ္။ .... အင္မတန္မွေစတနာေကာင္းတဲ႔ တို႕လူမ်ိဳးပါတကား။ ဒါကလည္း ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္ပဲ။

ဒါတင္မကေသးဘူး။ တကမာၻလံုး ၾကိဳက္တဲ႔ေနရာသြားရွာၾကည္႕ ခ်က္ႏို႕ဆီလို ခဲေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ ႏို႕ဆီမေတြ႕ရဘူး။ မေတြ႕ရတာကို အေကာင္းမမွတ္ပါနဲ႕။ လုပ္ဖုိ႕မသင္႔လုိ႕ မလုပ္တာပါပဲ။ အဲဒါကိုလည္း အင္မတန္မွေရႊဥာဏ္ေတာ္ ထက္ျမက္ေတာ္မူတဲ႔ငနဲေတြက ႏို႕ဆီကို ရိွတဲ႔ chemical ေတြသံုးျပီးခဲေအာင္လုပ္ၾကပါတယ္။ အင္မတန္မွ က်န္မာေရးကို ဆိုးရြားစြာထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ႔ ခ်က္ႏို႕ဆီကို ထုတ္ယူရရိွပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ေတြးၾကည္႕ရင္းနဲ႕ တရုတ္မွာ ႏို႕မႈန္႕ထဲ မယ္(လ္)မင္းေရာတာေလာက္ေတာ႔ တို႕ႏိုင္ငံသားေတြက ပ်င္းေတာင္ပ်င္းေသးတယ္လို႕ေျပာလိမ္႔မယ္။ ျမန္မာအပူက်ေဆးတစ္မ်ိဳးဆိုရင္ ပါရာစီတေမာကို အမႈန္႕ၾကိတ္ျပီး ျမန္မာမႈျပဳလုိက္လုိ႕ အပိတ္ခံလုိက္ရတာလည္းရိွပါတယ္။ ျမန္မာတုိင္းရင္းေဆးအစ ပါရာစီတေမာကလို႕ေတာင္ အသိအမွတ္အျပဳခံရမလိုျဖစ္သြားပါတယ္။ အဲဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ေမာ္ေတာ္ကားေမာင္းတတ္တယ္ဆိုတာ မဆန္းပါဘူး။ အေတာ္ေလးလြယ္တာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ တကမာၻလံုးက ဒရုိင္ဘာေတြ ဘယ္ေလာက္ေတာ္တယ္ေျပာေျပာ တုတ္နဲ႕ဂီယာတိုင္ကိုေထာက္ထားဖုိ႕ ဘယ္သူမွ မေတြးမိခဲ႔ၾကဘူး။ ျမန္မာေတြက ေတြးမိတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

အစားအစာဆိုးေဆးကို အေရာင္သိပ္မလွလို႕ အ၀တ္ဆိုးေဆးေတြဘာေတြသံုးေပးတဲ႔ သဒၶါတရားမ်ိဳး ျမန္မာေတြမွာပဲရိွတယ္။ ေစတနာသံုးတန္ (သံုးတန္ဆိုရင္ အလတ္စားယာဥ္ျဖစ္ျပီ) ျပဌာန္းျပီး သံုးေပးတာ။ အေရာင္လွတဲ႔ မွ်ဥ္ငါးပိတို႕ဘာတို႕စားရင္ အူေတြပါ ေဆးဆိုးျပီးသားျဖစ္တဲ႔အတြက္ တစ္ခ်က္ခုတ္ ႏွစ္ခ်က္သံုးခ်က္ျပတ္တာေပါ႔ေလ။

ဖရဲသီးေရာင္းရင္ ဓားမွာ ေဆးသၾကားသုတ္ထားတဲ႔လူမ်ိဳးလည္း သိပ္မ်ားမ်ားမရိွေလာက္ဘူး။ အဲဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ခ်က္အရက္ထဲမွာ၊ ဖားျပဳတ္၊ ဖိနပ္စုတ္၊ေလာင္စာဆီ၊ စတာေတြထည္႕လာရာကေန အခုေတာ႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာပါထည္႕တဲ႔အတြက္ ခ်က္အရက္ေသာက္သံုးသူေတြ ဘ၀ကူးအျမန္ေကာင္းဖုိ႕ တာ၀န္ယူေနတယ္လုိ႕သံုးသပ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ဂ်ပန္ကလာတဲ႔ကားေတြ ေညာင္ပင္ေရွ႕မွာတက္လုိက္ဆင္းလိုက္မလုပ္ရင္ အင္ဂ်င္ျပႆနာရိွႏိုင္တယ္၊ အတိုက္အခိုက္မ်ားမယ္လို႕ယံုတာမ်ိဳးလည္း ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္ပဲ။ ေရႊေညာင္ပင္လုိ႕ေခၚတယ္။ အခုေရးျပီးသေလာက္ကို ကေလးေတြကိုပဲဖတ္ခိုင္းၾကည္႕ ကိုယ္႔တို႕သီကင္၀ါေတြ အေတာ္ေလးေပါတာ၊ခ်ာတာ၊ညံ႕တာ၊သံုးမရတာ အေတာ္ေလးသေဘာေပါက္ေလာက္ျပီ။

တကမာၻလံုးမွာ စားဖုိ႕မသင္႔ေတာ္ဘူးလုိ႕ တညီတညြတ္တည္း သတ္မွတ္ထားတဲ႔စားအုန္းဆီကို ေပါေပါေလာေလာေရာင္းေပးတာမ်ိဳးကိုၾကေတာ႔ ကြက္လပ္ ကြက္လပ္ရဲ႕ ေစတနာလုိ႕ပဲထားလုိက္ၾကရေအာင္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။ (ပန္းႏွမ္းနဲ႕ဆီအုန္းမွမစုိက္ရင္ ဘိန္းျပန္စိုက္ရမလားလုိ႕ လက္ညိွဳးျပန္ထုိးမွာလည္း စိုးရပါတယ္။ ဘိန္းကစိုက္ကိုမစုိက္ေတာ႔ဘူး။ မိတဲ႔အခါၾကေတာ႔ ကြန္တိန္နာနဲ႕ကိုမိတယ္ .....။) Made in Myanmar ေတြခ်ည္းပါပဲ။

အစားအေသာက္ေတြမွာ Expiry Date ဆိုတာပါတယ္။ မုန္႕လုပ္ငန္းေတြက အဲဒါမထည္႕ရင္ေရာင္းလုိ႕မရဘူး။ တစ္ပါတ္တစ္ခါ ဆိုင္ေတြဆီသြားျပီး၊ က်န္တဲ႔မုန္႕ထုပ္ေတြ၊ Expired ျဖစ္သြားတာေတြကို သြားသိမ္းတယ္လုိ႕ေတာ႔ မေတြးပါနဲ႕။ Expiry Date အသစ္လာကပ္ေပးတယ္။ အံ႕ဖြယ္ ဥာဏ္ၾကီးရွင္ေတြမ်ားတဲ႔ႏိုင္ငံပါတကား။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

အေၾကာ္ေၾကာ္ရင္ ထပ္ခါတလဲလဲေၾကာ္တယ္။ ျပည္႕၀ဆီေတြဟာ ဘာျဖစ္ေစတတ္လဲလာမေျပာနဲ႕မသိဘူး။ စားခ်င္ရင္၀ယ္။ အဲဒီလို က်န္းမာေရး အသိျပည္႕၀ၾကတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး သမာရိုးက်အေၾကာ္သမားထက္ တစ္ပန္းသာတဲ႔သူက အခု ပလတ္စတစ္ထည္႕ေၾကာ္ေနျပီဆိုေတာ႔ ေနာက္ဆိုရင္ recycle လုပ္မရတဲ႔ ဘာမဆို ထည္႕ေၾကာ္ဖို႕ စိတ္ကူးထားသလားေတာင္ေတြးမိပါတယ္။ ငယ္ကတည္းက ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးကို တစ္စိုက္မတ္မတ္ေထာက္ခံခဲ႔ေပမယ္႔ ဒီ reuse၊ replace၊ recycle အေၾကာ္ၾကီးကိုေတာ႔ ဘယ္ေလာက္ပဲ Green အေၾကာ္ေျပာေျပာ မစားႏိုင္ဘူး။ ျမန္မာျပည္တြင္ ပလတ္စတစ္ေၾကာ္ေနျပီ။ ေသဒဏ္ေပးခံလုိက္ရတဲ႔ ႏို႕မႈန္႕ထဲ မယ္(လ္)မင္းေရာတဲ႔ တရုတ္က သက္ၾကီးရြယ္အုိလင္မယားခမ်ာ ျမန္မာျပည္မွာ လူျဖစ္တာ အရေတာ္ေလစြလုိ႕ တဖြဖြေျပာသြားခဲ႔ရွာမွာ။

အသားကင္အတြက္ ယမ္းစိမ္းဆိုတာမ်ိဳးကလည္း ကင္ဆာျဖစ္မယ္႔အမ်ိဳးအစားပဲရွာေဖြျပီးသံုးေပးတယ္။ အကင္ေတြက ဖရီးရာဒီကယ္လ္မ်ားျပီးသားကို ယမ္းကလည္း ျဖစ္ကတက္ဆန္းဆိုေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႕ လႊတ္ကိုညီညြတ္ေတာ႔တာပါပဲ။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။


ေရသန္႕ဗူးထဲမွာ ပိုးေလာက္လန္းေလးေတြ ေမြးထားတာမ်ိဳးကိုလည္း ျမန္မာျပည္မွာလုပ္သည္။ ဗူးေတြက ေရညိွတတ္ေနတဲ႔ေရသန္႕ဗူးေတြကိုလည္း ဦးေဆြးဆံျမည္႕သံုးတယ္။ ေရသန္႕ေရာင္းတဲ႔သူကလည္း သူ႕ဗူးေတြကို ရာသက္ပန္ရိုးေျမက်သံုးစြဲတယ္။ အဲဒါကမထူးဆန္းေသးဘူး။ အဲဒီေရသန္႕ကုမၸဏီ အိုင္ဆက္အိုလက္မွတ္ရသြားေလသတည္းကမွထူးဆန္းတာ။ မယံုမရိွနဲ႕ ... ျမန္မာေတြက ပါရမီရွႈင္ေတြခ်ည္းပဲ။
ပါရမီေသတစ္ေယာက္မွမပါဘူး။

အိမ္မွာသတင္းစာေရာင္းတိုင္း စိတ္ညစ္ရတယ္။ ကိုယ္႔ဘာသာကုိယ္မေရာင္းခင္ခ်ိန္ၾကည္႕ရင္ေလးပိႆာေလာက္ရိွရာကေန သူတုိ႕ခ်ိန္ရင္ ႏွစ္ပိႆာကကိုမတက္ဘူး။ အဲဒါနဲ႕ ကိုယ္႔ကိုယ္ကို အင္ဂ်င္နီယာေကာင္းမပီသဘူးေတာ႔အထင္မခံႏိုင္ဘူး။ သူ႕အေလးတစ္ပိႆာကိုေတာင္းျပီး ကိုယ္႔အေလးႏွစ္ပိႆာနဲ႕ခ်ိန္ျပလိုက္တယ္။ ေတြ႕လား .. မင္တစ္ပိႆာက ငါ႔ႏွစ္ပိႆာရိွတယ္ ပိုက္ဆံတိုးေပးမလား အားလံုးျပန္ထုတ္မလားဆိုမွ တုိးေပးတယ္။ ေနာက္တစ္ခါၾကေတာ႔ သူလည္း ညာလို႕ေကာင္း၊ ကိုယ္လည္း အခ်င္းမမ်ားရေအာင္ သတင္းစာေတြကို ေရစိမ္ထားရတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ေအာ္ေမ႔ေတာ႔မလို႕ ... ဆီကို ေရထုိးတဲ႔ကိစၥရိွေသးတယ္။ ညဘက္ ဓာတ္ဆီလမ္းမွာထည္႕ရင္ တစ္ဂါလံထည္႕ရင္ ဂါလံ၀က္ေလာက္ပဲပါတယ္။ ဂါလံခြက္ကိုက လုပ္ထားတာ။ ဒီထက္ နားလည္တဲ႔ငနဲေတြၾကေတာ႔ ဓာတ္ဆီကို ေရေႏြးနဲ႕ေရာျပီးေရာင္းတာရိွေသးတယ္။ ၾကံဳဖူးသူမ်ား သိၾကမွာပါေလ။ ျမန္မာေတြရဲ႕ ထိုးထြင္းဥာဏ္နဲ႕ျပည္႕စံုမႈမွာေတာ႔ စံထားေလာက္တယ္မဟုတ္ပါလားခင္မ်ာ။ .... ဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

သနပ္ခါးထဲ ေျမမႈန္႕ေရာတာလည္းရိွေသးတယ္။ ေျမၾကီး၀ယ္ထားတာတင္မနည္းဘူး။ ေရာဖုိ႕ဆိုပဲ။ အင္မတန္ၾကီးက်ယ္တဲ႔အေျမာ္အျမင္ေပတကား။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

သနပ္ခါးအတုလည္းရိွေသးတယ္။ ၾကက္ဥအတုထုတ္တဲ႔ တရုတ္ေတြကို သနားတာေပါ႔။ ေသြးၾကည္႕ရင္ သနပ္ခါးအနံ႕ေတာင္ထြက္ေသးတယ္။ အေပၚယံေလးမွာ မည္သို႕မည္ပံုလုပ္လုိက္သည္မသိ၊ သနပ္ခါးအနံ႕ထြက္ေလသတည္းေတြပဲ။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

ျမန္မာေတြလုပ္တတ္တာအမ်ားၾကီးရိွေသးတယ္။
အခုတေလာေတာ႔ Blogs ေတြေရးေနၾကတယ္ၾကားတယ္။ ဘုရား ဘုရား ....................။

Khin Min Swar Phyint
ဇက္ဖွာ ....

Notes:
Thank You Mom for encouraging me to write :).


Special Announcement :
ဒီေန႕ဟာ Blog ေရးတာ ႏွစ္ႏွစ္ျပည္႕တဲ႕ေန႕ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ေအာက္က လင္႔ခ္ေလးမွာ ကလစ္ကလစ္လုပ္ျပီး ေကာ္မန္႕ေရးသြားႏုိင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ႏွစ္မွာ မန္႕ရဦးမွာလုိ႕ ႏွလံုးသြင္းျပီး ေရးခ်င္ရာအကုန္ေရးသြားလုိ႕ရပါတယ္။ ဘာမွအားမနာပါနဲ႕ ...မၾကိဳက္ရင္မၾကိဳက္ဘူး။ မေကာင္းရင္မေကာင္းဘူးေရးသြားလုိက္ပါ။ ေနာက္လည္းျပဳျပင္စရာရိွတာ ျပင္ရတာေပါ႔ ...။






This Trick also is Made in Myanmar :P :P





Peace B with U.